perjantai 8. kesäkuuta 2012

Ihmisen kuolema

"Jumala on kuollut, ja te olette tappaneet hänet!" Zarathustra julistaa Nietzschen kirjassa. Eräs Tillich sanoi tähän, että Nietzsche tarkoittaa tällä sitä, että ihmiset kadottavat Jumalan käsitteenä keskittyessään kaikkeen muuhun ja jopa kieltäessään Hänet. Tieteellisen maailmankuvan mukana on tullut uusi uskonto, Uskon skeptisismi, jolloin kielletään kaikki, mitä ei omin aistein tai tieteen keinoin voida todentaa. näin Jumala lopulta vain unohdetaan.
Jumalan jälkeen vuorossa on Tillichin mukaan ihminen. Seuraavaksi Zarathustra siis voisi saarnata torilla olijoille, kuinka ihminen on kuollut ja kuinka he ovat tappaneet hänet.
Ihmisen kuolemisprosessi alkaa olla jo melko pitkällä. Enää ei puhuta melkein missään ihmisistä, on vain kuluttajia, tuottajia, työnantajia, rahoittajia, työntekijöitä jne. Meillä töissäkin puhutaan jo puolikkaista siivoojista, ihan kuin ihminen olisi jokin yksikkö. Meillä on siis töissä kokohenkilöitä ja murtohenkilöitä.
Kaikista on tullut toimijoita, eikä inhimillisistä asioista enää mainita, ja esim. itsensä toteuttaminen ja etsiminen käsitetään monesti jotenkin vääräksi. Ihminen siis kuolee, eikä individualismia enää ole, vaikka länsimaisen yhteiskunnan väitetäänkin olevan individualistinen. Länsimaisesta yhteiskunnasta on hyvää vauhtia tulossa kollektivistinen, jolloin jokainen on vain yksikkönä suuremman olion toiminnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti